HET GROENE GOUD

Bomen zijn in vele opzichten het ‘Groene Goud’ van de aarde. Ze zijn onmisbaar voor een gezond leven. Zo voelt het niet alleen: het is inmiddels wetenschappelijk bewezen.

Dit boek is een ode aan de bomen, de oudste organismen op aarde; aan de groeikracht daarvan en aan het enorme herstelvermogen dat ze hebben. Ondanks vele bedreigingen weten ze zich in moeilijke omstandigheden doorgaans prima te redden; soms met een beetje hulp van de boomverzorger.

Dit jubileumboek is een vertelling over hoe het vak van boomverzorging zich in Nederland heeft ontwikkeld in de afgelopen halve eeuw. Maar het is meer. Het vertelt ook over de culturele en ecologische betekenis van bomen en het belang van bomen voor onze gezondheid. Het beschrijft de geschiedenis van tientallen verzorgde, eeuwenoude bomen in Nederland, waaronder de oudste tulpenboom, de enige dadelpruim en de dikste linde. Een ‘1000-jarige’ acacia, eik en linde ontbreken niet, noch eeuwenoude trouwlaantjes en lindenmarkten. Ook het hoe en waarom van het verplanten van bomen krijgt ruime aandacht, zoals hoe bomen die moesten wijken voor de bouw van de Amsterdamse RAI een tweede leven in de Bijlmer kregen of hoe bomen die bij de verbreding van een kanaal in Limburg het veld moesten ruimen de Haagse Schilderswijk in één klap een groen uiterlijk gaven.

Daarnaast biedt het boek inzicht in de meest recente wetenschappelijke onderzoeken naar de relatie tussen bomen en gezondheid, zoals het effect van een groen ziekenhuis op de wijze en de duur van genezing of van een groen schoolplein op ADHD en overgewicht onder kinderen.

Het boek geeft een brede kijk op het vak van boomverzorging met de visie van verschillende (ervarings)deskundigen zoals:
Minie Arissen, over de ‘1000-jarige’ linde van Levendaal te Achterberg
Marjan van Elsland, Frank Warendorf en Hanna Hirsch, van de Bomenstichting
Jan Hilbert, boomadviseur
Hans de Jager en Klaas Pors, voorheen Haagse boomverzorgers
Jitze Kopinga, (ex) wetenschappelijk onderzoeker aan de WUR/Alterra
Jolanda Maas, onderzoekster VU, gepromoveerd op Vitamine G(roen)
Martijn van der Spoel, voorzitter van de Kring Praktiserende Boomverzorgers
Carla Teune, oud-hortulanus van de Hortus te Leiden
Willem Veldhuizen, boomverplanter

Klik en Luister naar het intervieuw van J'ørn Copijn in het radioprogramma Vroege vogels

Lees de colum van Marina Laméris in Monumentaal over
Levend erfgoed

Recensies (klik hieronder voor meer informatie)

Tijdschrift Onze eigen tuin Klik om het artikel te lezen
zomer 2017

Tijdschrift van Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor 's Gravenhage en omstreken. Klik om het artikel te lezen

 

Stad en land, lente 2017 Klik om een pdf te downloaden

In zicht, lente 2017 Klik om een pdf te downloaden

De Tuin in Vier seizoenen, lente 2017. Klik om het artikel te lezen

Motief, maart 2017. Klik om het artikel te lezen

Trouw 8-12-2016. (alleen voor trouw lezers)

Fries dagblad 17-12-2016. klik om het artikel te lezen

Groene hart leven, voorjaar 2017

 

Stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen

Rijnpost

Oldenburgers.nl

Tuinenstichting

Tijdschrift de Tuin

Cascade1987

boswachtersblog.nl

Het boek boeit mij buitengewoon. Er komen  vele herinneringen boven uit een bijzondere tijd, waarin we gemeenschappelijk de belangen van de bomen in Den Haag konden behartigen.De kwaliteit van het boek is in alle opzichten, naar mijn mening, zeer hoog en ik wens u dan ook veel geluk met deze uitgave. Hans de Jager, boombeheerder Den Haag (chef buitendienst 1954-1996)

 

 

Bestel nu HET GROENE GOUD (uitverkocht).