Boeken +

Rijk aan bodemvondsten

De Archeologie van Wassenaar

 

Dat Wassenaar rijk is aan schitterende buitenplaatsen en villawijken is bekend. Dat Wassenaar ook zeer rijk is aan bodemvondsten lijkt een goed bewaard geheim. Toch waren enkele opgravingen spraakmakend en haalden ze zelfs de landelijke pers, zoals het Bronstijdgraf in het Weteringpark met twaalf skeletten uit ca. 1700 voor Christus.

De buitenplaats en het Nederlandse landschap

 

Buitenplaatsen bepalen in hoge mate hoe ons land eruit ziet. Veel groene gebieden worden gevormd door buitenplaatsen en zijn belangrijk voor natuur, cultuur en recreatie. Maar wat zijn buitenplaatsen eigenlijk, waar liggen ze en hoe zien ze eruit? Zijn ze belangrijk voor ons en voor onze toekomst?
bekijk het boek

uitverkocht

Cornelis Raaphorst

Meer dan katjesspel

 

Dit boek over de “katjesschilder” Cornelis Raaphorst uit Wassenaar is het resultaat van 17 jaar onderzoek. In 1996 startte kleinzoon Theo Raaphorst met het verzamelen van reproducties en informatie over zijn opa. Dit boek brengt voor het eerst een groot deel van zijn omvangrijke oeuvre bij elkaar.

 

Het Groene Goud

50 jaar boomverzorging in Nederland

 

Dit jubileumboek is een vertelling over hoe het vak van boomverzorging zich in Nederland heeft ontwikkeld in de afgelopen halve eeuw. Maar het is meer. Het vertelt ook over de culturele en ecologische betekenis van bomen en het belang van bomen voor onze gezondheid. Het beschrijft de geschiedenis van tientallen verzorgde, eeuwenoude bomen in Nederland, waaronder de oudste tulpenboom, de enige dadelpruim en de dikste linde.

bekijk het boek

 

uitverkocht

Villa Maarheeze

Meer dan katjesspel

 

Wie je ook spreekt over Villa Maarheeze aan de Rijksstraatweg te Wassenaar, iedereen neemt het woord 'uniek' in de mond. En iedereen - de tuinarchitect, de kunsthistoricus, de bewoner, de eigenaar - heeft zijn eigen verhaal waarom Maarheeze zo bijzonder is.

Verhalen over de bewoners, de oorlog, de getalenteerde architect Co Brandes en zijn samenwerking met de toonaangevende tuinarchitect Dirk Tersteeg. Deze publicatie is een bllijvende herinnering aan dit bijzondere huis.

 

Met open mond door china

Een China beleving in 2010

 

Welke indruk maakt China op een passant anno 2010? Dit boek schetst in 17 verhalen en veel foto's een impressie van deze wereldmacht gezien door de ogen van architectuurhistorica Marina Laméris en door de lens van grafisch vormgever Roel van Norel.

 

Favorieten van Duivenvoorde

Stichting Duivenvoorde 50jaar

 

Stichting Kasteel Duivenvoorde heeft in 2010 haar 50-jarig bestaan gevierd. TasT is bij verschillende projecten rond dit jubileum betrokken. In april 2010 werden twee nieuwe publicaties over landgoed en kasteel uitgegeven: 'Duivenvoorde, bewoners, landgoed, kasteel, interieur en collectie' met foto's van Roel van Norel en 'Favorieten van Duivenvoorde', dat geheel door TasT verzorgd werd.

Boer en erfgoed

Het boerderijenboek van Voorschoten en Wassenaar

 

Boerderijen in de Randstad. Het lijkt een paradox, maar ze zijn er wel degelijk. Voorschoten en Wassenaar zijn zelfs bijzonder rijk bedeeld. Alleen Wassenaar telt nu nog 60 bijzondere boerderijen en Voorschoten heeft er meer dan 40. Sommige boerderijen liggen duidelijk zichtbaar in het open polderlandschap, andere zijn pas na enig speurwerk te ontdekken. Weer andere zijn inmiddels afgebroken.

Sociaal ondernemen in een kapitalistisch bolwerk

De geschiedenis van de Wassenaarse bouwstichting

 

Het boek 'Sociaal ondernemen in een kapitalistisch bolwerk' brengt bijna 100 jaar woningbouwgeschiedenis in beeld. 200 illustraties en vele interviews geven de geschiedenis een gezicht.

Auteur is Robert van Lit, Wassenaar kenner bij uitstek, die bijgestaan werd door Gerard Bouwman, die tientallen jaren voor de Bouwstichting werkte en jarenlang foto's en documenten verzamelde.

Anticiperend landschapsbeleid

F.R. Veeneklaas

 

Voor Alterra hebben we diverse rapporten vormgegeven waaronder een serie van vier boeken in een met linnen beplakte cassette. De boeken zijn (net als al onze hardcover boeken) voorzien van een leeslint.

 

Welgelegen

Een biografie van een Copijn-huis

 

Langs een tijdlijn van 130 jaar – van 1881, het jaar van de bouw van het huis Welgelegen, tot aan nu – maakt de lezer een wandeling in en om het huis: langs de verbouwingen en de levens van verschillende generaties Copijnen. Het boek geeft ook een biografie van de Copijnen die in dit huis al 130 jaar wonen en werken, onder wie boomkweker en tuinarchitect Pieter Gerard Copijn, kunstschilder Frans Copijn, boomchirurg en tuinarchitect J'ørn Copijn en tuin- en landschapsarchitect Lia Copijn-Schukking.

Het Land van Woerden

 

In het Land van Woerden staat de ontstaansgeschiedenis van het landschap rond Harmelen, Kamerik, Woerden en Zegveld centraal. Het landelijk gebied dat zo sterk door agrarische handen gevormd is, wordt beschreven in 120 pagina's en even zoveel topografische kaarten, luchtfoto's, tekeningen en historische en recent gemaakte foto's. Het boek sluit af met een overzichtskaart waarop alle bijzondere, cultuurhistorische plekken in het landelijk gebied zijn aangeven.

Wassenaar

In woord en beeld

 

‘Wassenaar in Woord en Beeld’ presenteert u ruim zestig van de mooiste en belangrijkste monumenten in Wassenaar. Via fraaie kleurenfoto’s en begrijpelijke teksten maakt u kennis met de oude dorpskern, de villawijken en de vele landgoederen. Sommige monumenten zult u echt moeten gaan zoeken, bijvoorbeeld eeuwenoude boerderijen die verscholen liggen in de polder. U zult niet de eerste zijn die versteld staat van de grote rijkdom aan Wassenaarse monumenten!

Tuinwijken in Zeist

De allure van het interbellum

 

Fascinerend is het om te zien hoe bouwers, architecten en particuliere beleggers samen met lokale bestuurders daarop insprongen en woningen bouwden van duurzame kwaliteit en allure.

In dit rijkelijk met kaarten en foto’s geïllustreerde boek kijken we ook door de ogen van een Amsterdamse architect die in 1932 een wandeling door het bouwlustige Zeist maakt om de aanleg van wijken als het Lyceumkwartier, Kerckebosch en Hoge Dennen, Kersbergen en Griffensteijn in ogenschouw te nemen.